Амбиция за задвижване на конституционните реформи още през юли заяви

...
 Амбиция за задвижване на конституционните реформи още през юли заяви
Коментари Харесай

Атанас Славов с амбиция конституционните реформи да започнат през юли

 Амбиция за задвижване на конституционните промени още през юли съобщи правосъдния министър Атанас Славов след близо 2 часа и половина договаряния с представители на ПП-ДБ в Народното събрание.  Той посочи, че срещата е била за промяната в главния закон, а втората част е била за управническата стратегия. 
Прочетете още
" По отношение на конституционните промени се съгласихме, че би трябвало да има 3 акцента - делене на Висш съдебен съвет на две сътрудници, ограничение пълномощията на основния прокурор и въвеждане на някаква форма на самостоятелна конституционна тъжба. По това имаме единодушие по отношение на генералната визия ", изясни министърът.

Министърът на правораздаването Атанас Славов разгласи, че има упоритостта през есента да бъде показан за разискване и импортиран план на закон за лобизма. Това стана ясно на съвещанието на Съвета за господство на правото в Министерството на правораздаването.

“В отчетите за върховенството на правото в България неналичието на законодателство, което да регламентира лобизма, е систематична рекомендация. В Министерство на правосъдието има основана работна група, а нашата воля и желание е в идващите месеци активизираме работата по занопроекта и през есента да го представим за публични съвещания и оценка на въздействието ”, съобщи министър Славов.

Основна тематика на днешното съвещание беше разискването на концепцията за политиката за свободата на медиите, плурализма и отбрана от стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността (SLAPP дела). Съветът одобри представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации да се включват в работна група за медийна среда и достъп до информация.

„ Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP каузи. Необходимо е да предложим съответна законодателна рамка за отбрана против сходни производства, целящи да заглушат сериозни медии с развита проверяваща публицистика и неправителствени организации “, съобщи министър Славов.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), тъй че SLAPP  делата да бъдат включени измежду бързите производства, както и опция за преустановяване на ранен стадий на очевидно голословните искове против медии, Неправителствени организации и други Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната благосъстоятелност и бистрота на държавното финансиране посредством реклама.

Атанас Славов разгласи, че правосъдното министерство ще даде отрицателно мнение към промените в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), в които се планува да се търси “правен интерес ” при настояването на социална информация.

“За страдание ставаме очевидци на непрогледен и непредсказуем законодателен развой. Законите, които биват отваряни за една вечер или една седмица, като предписание не са положителни. Не може да се прескачат цели етапи в законодателния развой, изключително във връзка с права, които са конституционно обезпечени ”, съобщи той.

Атанас Славов разяснява и ориста на законопроектите за реформа на антикорупционната комисия. Според него главното предизвикателство сега е методът на избор на членовете на комисията, защото Европейската комисия упорства за деполитизация на органа. В признатия на първо четене план се планува съставът да е седемчленен, определен на квотен принцип от парламентарно показаните сили в Народното събрание и президента.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР